به گزارش راهبرد معاصر، «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر امور خارجه عربستان روز شنبه (۱۸فوریه) در کنفرانس مونیخ در پاسخ به سوالاتی درباره سوریه از ضرورت بازنگری «سیاستها و راهبردهای» کشورهای عربی و «ضرورت گفتوگو با دمشق» سخن گفت اما یادآوری کرد که کشورهای عربی هنوز به رویکرد مشترک جدیدی دست پیدا نکردهاند.
سخنان بن فرحان در خصوص ضرورت گفتوگو با دمشق در بسیاری از مطبوعات سعودی منعکس نشده و روزنامههایی مانند عکاظ و الوطن و دیگر سایتهای خبری فقط آن بخش از سخنان وزیر خارجه سعودی را که درباره بعد انسانی حل بحران سوریه است، پوشش دادند و تمرکز خود را روی سخنان وی درباره ایران قرار دادند.
با این حال دیگر رسانهها سخنان بن فرحان را کامل پوشش دادهاند. وبگاه خبری «المدن» لبنان گزارش کرد، وزیر امور خارجه عربستان سعودی گفته، نه تنها در کشورهای حاشیه خلیج فارس، بلکه در کل جهان عرب این اتفاق نظر وجود دارد که اوضاع سوریه نباید به همین منوال ادامه یابد.
بن فرحان گفت، «[هم اکنون] اجماع عربی وجود دارد مبنی بر اینکه وضعیت کنونی در سوریه [اینطور] ادامه نخواهد یافت... همه ما سیاستها و راهبردهایی داریم... باید به گونهای که بحران حل شود، [در این سیاستها] بازنگری کنیم. ما بحران پناهجویان در لبنان و اردن را داریم؛ بحرانی که بر اقتصاد هر دو کشور اثر گذاشته و رنج زیادی در پی زلزلهای که در سوریه آمد ایجاد شده و در نتیجه باید زودتر به بُعد انسانی مسئله، پرداخته شود».
وزیر خارجه سعودی که کشورش در پی بحران سال ۲۰۱۱ در سوریه، روابطش با دمشق را قطع کرد، در پاسخ به سوالی درباره اینکه چطور باید این بحران حل شود، بر ضرورت تماس با دمشق سخن گفت و توضیح داد، «مسیر روشنی برای تحقق آنچه مد نظر داریم، نیست. باید برای این کار با دمشق گفتوگو شود... تا این اهداف محقق شود بخصوص بُعد انسانی مسئله و بازگشتن پناهجویان. ما هنوز به رویکرد جدیدی [برای تحقق این مسئله] دست پیدا نکردهایم».
همزمان با سوالات خبرنگاران از وزیر سعودی درباره مناسبات ریاض با دمشق، روز گذشته، یک منبع آگاه به خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت، بن فرحان قصد دارد در روزهای آینده به دمشق پایتخت سوریه سفر کند. بن فرحان در جلسه گفتوگوی خود در کنفرانس مونیخ این شایعات را نادیده گرفت و به سوالاتی در خصوص این سفر احتمالی پاسخ نداد و صرفاً اشاره کرد که کشورهای عربی رویکردهای جدیدی را درباره اتخاذ رویکردهای بشردوستانه بحث میکنند. او بعدا در توییتر خود نیز نوشت «به شایعات در خصوص سفر به سوریه پاسخ نمیدهم».
عربستان پس از زلزله فاجعهبار سوریه و ترکیه و خسارات مادی و جانی زیادی در چند استان سوریه، در روند امدادرسانی به سوریه حضور دارد. روز سهشنبه، (۱۴فوریه) اولین هواپیمای سعودی حامل کمکهای امدادی به زلزلهزدگان وارد فرودگاه بینالمللی حلب در سوریه شد. «فالح السبیعی» مدیر تیم فعالیتهای مشترک امدادرسانی در عربستان سعودی، گفت که کشورش «در کنار ملت برادر سوریه ایستاده و این ضایعه بزرگ را به آنها تسلیت میگوید».
این هواپیمای حامل کمکهای سعودی به زلزلهزدگان سوری، اولین هواپیمای عربستانی است که از زمان آغاز بحران حضور گروههای مسلح در سوریه در سال ۲۰۱۱ در خاک سوریه فرود آمده است. «باسم منصور» مدیر سازمان هواپیمایی سوریه در گفتوگو با خبرگزاری «اسپوتنیک» در این باره گفت: عربستان سعودی برای فرود هواپیماهای این کشور در فرودگاههای سوریه برای کمکرسانی به زلزلهزدگان سوری، مجوز درخواست کرده بود./ فارس